A tétel – Az epe hatásának modellezése

A tétel – Az epe hatásának modellezése

Úgy érzed, megtanultad a témakört? Teszteld le!

A tojássárgája foszfatid tulajdonságú anyag.

Hamis

Igaz

Hány fázisú a víz, olaj, epe elegye?

1

2

3

Az olaj apoláris, a micella poláris tulajdonságú.

Igaz

Hamis

A tojássárgájával is lehetne mosogatni, mert micellákat képez az apoláris olajos szennyeződések körül.

Hamis

Igaz

Melyik nem egyszerű lipid?

xantofill

D-vitamin

növényi olajok

epesav

A-vitamin

Mi nem feladata az epének?

emészti a zsírokat

növeli a zsírcseppek fajlagos felületét

aktiválja a lipáz enzimeket

emulgeálja a zsírokat

Az olaj kisebb sűrűségű, ezért van a víz felszínén.

Hamis

Igaz

A neutrális zsírok csak meleg vízben oldódnak.

Igaz

Hamis

Az olaj nem oldódik vízben.

Igaz

Hamis

Mely vegyület nem szteránvázas lipid?

ösztrogén

epesav

koleszterin

klorofill

D-vitamin

Miből áll a foszfatid molekula?

glicerin + 2 zsírsav + foszforsav

glicerin + 2 zsírsav + foszforsav + poláris molekularészlet

glicerin + 2 zsírsav

Hány fázisú elegyet képez a víz és az olaj?

2

3

1

Az epét a máj termeli koleszterinből.

Igaz

Hamis

Milyen vegyület az epesav?

micella

karotinoid

szteránvázas vegyület

neutrális zsír

foszfatidsav

Az olaj és a víz emulziót képezve egyfázisú elegyet alkot a kémcsőben.

Igaz

Hamis

Ha jók a válaszaid, az azt mutatja, figyelmesen megnézted a témakört, de ne feledd, feleléskor, vizsgán neked kell előadnod a tudásod!